Türkiye'nin en güzel illeri arasında yer alan Antalya fiziki yapısıyla, doğası ve iklimiyle dünyada başka bir örneğine rastlanmamaktadır. Tarih boyunca yüz yıllardır iklimi ve havası nedeniyle büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmış konumu sebebiyle her zaman ülkelerin gözdesi olmuştur. Antalya coğrafyası hakkında detaylı bilgilerin yer aldığı tüm sorulara yanıt bulacağınız sayfamızda iyi vakit geçirmenizi dileriz.
Türkiye’nin en büyük adası, Çanakkale ilinde bulunan eski tarihi adıyla İmbros (İmroz) günümüzdeki ismiyle Gökçe adadır.
Türkiye’nin en büyük gölü, içerisinde yer alan İlin adını aldığı Van gölüdür. Van gölü büyüklüğü nedeniyle kimilerince Van denizi olarak adlandırılmaktadır. Genişliği tam 3713 km karedir. Türkiye’nin doğal oluşumlu gölü olarak en büyük olma özelliğine sahiptir. Oluşumu, büyük kraterlerde biriken suyla oluşan göl ayrı zamanda bir volkanik göl olma özelliğine de sahiptir.
Türkiye’nin en büyük barajı, Atatürk barajıdır. Ülkemizin güneydoğu Anadolu projesi olarak hayata geçirilen baraj ayrı zamanda en büyük yapay baraj gölü olma özelliğine sahiptir. Atatürk barajı Fırat nehri üzerine kurulmuş Urfa ve Adıyaman illerine tarım alanlarını sulama amaçlı kurulmuştur. Yüz ölçümünün büyüklüğü nedeniyle Türkiye’nin en büyük barajıdır.
Türkiye’nin en yüksek barajı hangisidir? Türkiye’nin en yüksek barajı Artvin ili Çoruh nehri üzerine kurulan ve yapımı hala devam etmekte olan gövde yüksekliği 275 metre ile Yusufeli Barajıdır. Yusufeli barajı Türkiye’nin en yüksek barajı olma özelliğine sahip olurken dünyanın ise 3. En yüksek barajı olarak tarihe geçecektir. 2021 yılında yapımının tamamlanması plan maktadır. Tam kapasite çalıştığında Yaklaşık 1 milyon kişinin enerji ihtiyacının karşılanması beklenmektedir.
Türkiye’nin en yüksek bölgesi hangisidir? Türkiye’nin en yüksek bölgesi Doğu Anadolu bölgesidir. Doğu Anadolu bölgesinde 15 il bulunmaktadır. Genel Rakım yüksekliği olarak Erzurum ilimiz 1900 metre ile listenin en başında yer almaktadır. Doğu Anadolu bölgesi bu yüksek konumu nedeni ile Türkiye’nin en uzun kış dönemine sahiptir. Kışları soğuk ve bol kar yağışlı geçmektedir.
Antalya’nın en yüksek dağı hangisidir? Antalya’nın en yüksek dağı Kızlar Sivrisidir. Yüksekliği 3069 metredir. Antalya körfezinin batısında yer almaktadır. Kızlar sivrisi kadar olmasa da en yüksek dağlar olarak Tahtalı dağı, Teke doruğu ve bakır dağ olarak sıralayabiliriz. Torosların bu görkemli dağları ve zirveleri doğa turizmi açısından ‘da son dönemlerde ilgi çekmeye başlamıştır.
Dünyanın en yüksek dağı hangisidir? Dünyanın en yüksek dağı EVEREST dağıdır. Yüksekliği tam 8848 metredir. Everest dağı Nepal ülkesin il sınırları içerisinde yer almaktadır. Hemayarlarda 28 derece kuzey enlem ve 87 derece boylamda yer alır. Bölge halkı gökyüzünün alnı olarak tabir etmektedirler. Ayrıca Everest dağı Çin ile Nepal ülkesi sınırlarını belirlemektedir. Everest dağına ilk zirveye ulaşıp tırmanan 29 Mayıs 1953 yıllarında Sir EDMUND HİLLARY olmuştur.
Türkiye’nin en yüksek dağı hangisidir? Türkiye’nin En yüksek dağı Ağrı dağıdır. Yüksekliği tam 5137 metredir. Ağrı dağının özelliği hangi mevsimde olursa olsun üzerindeki kar erimemektedir. Ağrı dağının diğer bir özelliği volkanik oluşudur. Ağrı dağı ülkemizin doğusunda adını aldığı Ağrı ili il sınırları içerisinde yer almaktadır. Yerli ve yabancı dağcıların severek tırmandığı parkurlara sahiptir. Ağrı dağı şarkılara ve birçok yazara da ilham kaynağı olduğu bilinmektedir.
Antalya yer altı su kaynağı bakımından diğer illere kıyasla oldukça zengindir. Yazları sıcak bir iklime sahip olan bölge kış aylarında yoğun yağış alması sebebiyle yer altı su kaynaklarının önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Sera tarımcılığı ve normal tarım için yeterli olduğu söylenebilir. Peki Antalya'da bulunan yer altı su kaynakları hangileridir?
Antalya'da bilinen yer altı su kaynaklarının isimleri ve özellikleri;
Antalya bölgesi Akdeniz iklimi kuşağında yer almaktadır. Yazları sıcak kurak ve nemli kışları genelde yağışlı geçmektedir. Yaz aylarında sıcaklık 28 ile 40 derece olarak ölçülebilir. Kış aylarında sıcaklık derecesi 10 ile 20 derece olarak ortalama ölçülmüştür. Çok nadiren eksi derecelere düştüğü görülmüş don olayları ve kar yağışları rakımı yüksek yerlerde görülebilmektedir. Akdeniz ikliminde yer alan Antalya sıcak deniz iklimi olarak ta adlandırılır. Antalya’nın bitki örtüsü Makidir. Bölgenin yüzde 60’ı kızılçam ormanları ile kaplıdır. Nem oranının yüksek ve kış ayları yağışlı olmasından dolayı yeşil bir görüntüsü vardır. Yıllık ortalama düşen yağış miktarı 950/m2 ‘dir. Antalya bölgesinde iklime uygun olduğu için ağırlık olarak zeytin ağacı yetişmektedir.
Son zamanların yeni turizme açılan kapısı olan yayla turizmi oldukça ilgi görmektedir. Bazı yaylalarımızda festivallerin şenliklerin eğlencelerin düzenlendiği bilinmektedir. İşte size Antalya ilinde bulunan tüm yaylaların, yolları ve özellikleri;
Feslikan Yaylası: rakımı 1200 m ve Antalya merkeze uzaklığı 30 km’dir. Yolları iyi yaz ve kış ulaşım vardır
Kırkgöz Gölü Antalya'nın kuzey kısmında yer almaktadır. Şehir merkezine uzaklığı yaklaşık 35 km'dir. Piknik alanlarının olduğu bölge barajı çevreleyen kısımlarında çok çeşitli çiçeklere ev sahipliği yapar. Göl suyu kış dönemlerinde artarken ırmak şeklini alarak düden çayına kadar ilerlemektedir. Kanallar vasıtasıyla sera sulamacılığının olduğu varsak ilçesinden ilçesinden geçerek tarım için önemlidir. yaz aylarında sıcaklığında etkisiyle oldukça azalır. Lara bölgesinde falezlerden aşağı dökülerek gölün suyu son bulur.
Avlan Gölü 1972 yıllarında Bölgede tarım arazisi elde etmek için kurutma çalışmaları yapılarak tamamen kurutulmuştur. Gölün kurutulmasından sonra ekolojik dengesi bozularak yazları kurak kışları çetin geçmeye başladıktan sonra, 2001 yıllarında bölge köyleride toplanarak alanın tekrar göl haline getirilerek su birikmesi sağlanmış ve ekolojik düzen eski haline gelmiştir.
Antalya sıcak iklim kuşağında bulunduğundan yaz aylarında göl olarak bilinen alanlar kurur. Kış aylarında yağışların başlamasıyla'da doluluk oranları artar. Antalya'nın kuzey ve daha batı olan kıyıları milek (bataklıktır) dır. Geçici su örtüsü olarak bilinen Elmalı ilçesinde bulunan Manay köyü ve çevresindeki çukur alanlardır.
Oymapınar barajı Antalyanın serik ilçesinin 7 km kuzey kısmında yer almaktadır.
Manavgat çayı üzerinde kurulu olan baraj 1984!te yapımı bitmiş ve elektirk üretimine geçmiştir. 540 MV bir üretim kapasitesine sahip olan baraj elektirl üretimi bakımından bir çok baraja göre yüksektir. Uzunluğu 360 metre yüksekliği 180 metredir. Su depolama hacmi 310 milyon metre küp olup genel su alanı ise 4,7 km karedir. 2 Tünelli bir baraj olan oymapınar barajı tünel uzunluğu 350 ile 316 m dir. Barajın Yıllık üretim kapasitesi 1,65 milyar KV / saatir.
Alakır çayı üzerinde bulunan baraj, 1973 Tarihlerinde açılmıştır. Toprak dolgu ile yapılmış olup yüksekliği 50 m gölün depolama kapasitesi yaklaşım 80 milyon metre küptür. Alakır Barajı ayrı zamanda bir baraj gölüdür.
Korkuteli çayı üzerine kuru olan baraj dolgu biçimde yapılmıştır. yüksekliği 70 metre alanı ise 670 hektardır. 1976 yıllarında açılmış olup depolama kapasitesi yaklaşık 5 milyon metre küptür. Korkuteli barajı tarımsal alan olarak 7000 hektarlık bir alan genişliğini sulamaktadır. Tarım için önemli barajlardan bir tanesidir. Korkuteli barajı ayrı zamanda bir baraj gölüdür.
Antalya bölgesi güneyi ve kuzeyi denize dik uzanan dağlarla çevrilidir. Akdeniz bölgesinin neredeyse yüzde 75'ini bu dağlar oluşturur. Bu büyük ve km lerce uzantıya sahip olan dağlara Toroslar denilmektedir. Dağların dik uzantıları sebebiyle denizde ve körfezlerde girinti çıkıntılar oldukça çoktur.
Ege Denizine Dökülen Nehirler;
Akdenize Dökülen Nehirler;
Karadenize Dökülen Nehirler;
Düden denilince iki şelale olarak bilinir birincisi aşk filimlerine konu olmuş mağra içerisindeyken üzerinizden tonlarca metre küp suyun akıp gittiğini gördüğünüz doğasıyla cennet bahçesini andıran görünümyle insanların saatlerce huzurla dökülüşünü izlediği yerdir. İkinci şelale yine aynı suyun uzantısı olan fakat bu kez yaklaşık 10 km sonra Antalyanın Lara bölgesinden geçip yükseklerden denize döküldüğü ırmağın son noktasıdır.
Turizm bölge ve otellerine yakınlığından dolayı günlük ziyaretçi sayısı oldukça fazladır. Adından'da anlaşılacağı üzere Antalya'nın Manavgat ilçesinde bulunur. Her mevsim coşkun akan şelalesi ve mesire alanlarının yakın oluşu sezonda yerli yabancı misafirlerin yer bulmakta zorluk çektiği kalabalık bir yerdir.
Kurşunlu Şelalesi Antalya havalimanına çok yakındır. Aksu ilçesinden sonra yaklaşık 9 km sonra Bol narenciye bahçeleri arasından seyahatle rahatça ulaşabilirsiniz.
Antalya'da ki akarsuların kimisi iç göllere, kimiside akdeniz'e dökülür. Bir kısmı küçük akarsulardır. Besleyici kaynaklardan yoksun oldukları için yaz aylarında kururlar. Antalya'da bulunan en ünlü akarsuların isimleri nedir?
Antalya'nın en ünlü en büyük akarsuları;
Bunlardan düden çayı Acıbadem yaylasından çıkar. Antalya ovasına hızla aktıktan sonra, ovaya varınca akışı yavaşlar. Bir kaç noktada toprak altına girerek, büs bütün kaybolur. yer altında biraz aktıktan sonra, yine toprak üstüne çıkar. Şehrin yakınlarında yedi kola ayrılarak çağlayanlar halinde akdenize dökülür. Bu çağlayanlardan en yükseği 60 metredir. Bütün ilde büyüklü küçüklü 36 çağlayan tespit edilmiştir.
Lütfen formu eksiksiz doldurunuz.
İLETİŞİM / FOR DETAILED INFORMATİON & RESERVATION:
(+90) 534 820 1169
(+90) 501 337 9907
(+90) 538 708 80 50
(+90) 242 502 8050
FOR ENGLİSH & RUSSİAN CONTACT:
(+90) 555 059 9907
Rafting, Rafting Turları, Antalya'da Rafting, Köprülü Kanyon, Beşkonak, Tazı Kanyonu, Rafting ücretleri, Manavgat Rafting, Ulaşım, Antalya Rafting Bölgesi, Rafting Harita, Rafting Parkur Uzunluğu, Kampanyalar, Yemek dahil fiyatlar, Rafting kıyafetleri, Rafting İletişim, Kanyoning Turları, Zipline Antalya, Zipline Turları, Köprü Çay, Çadır Kamp, Antalya kamp alanları, Rafting Antalya, Rafting Turu, Jeep safari, offroad, Extreme Sporlar, Macera Sporları,
KVKK Gizlilik Politikası / Çerezler politikası / Yasal Bilgi / Kullanım Sözleşmesi / Mesafeli Satış Sözleşmesi
©2023 TURAXUS TRAVEL Her Hakkı Saklıdır.